Épület-automatika előnyei

Épület-automatizálási megoldások

„Automatizált otthonok a hétköznapok szolgálatában”

Az automatizált otthonok előnyei

háziasszony teendői sok esetben a figyelem megosztását igénylik a nőktől, ami gyakran vezet kapkodáshoz, adott esetben a teendők elfelejtéséhez.

reggeli rohanás tipikusan egy olyan szituáció, amire érdemes odafigyelni, mert távozás után a ház hosszabb-rövidebb időre emberi felügyelet nélkül marad, viszont az utolsó pillanatokban, végiggondolni mindent, hogy lekapcsoltam-e…, becsuktam-e…, kihúztam-e stb. szinte lehetetlen, anélkül hogy időnként ne merüljön feledésbe valami.

A fenti szituációkban egy intelligens otthon tud segítséget nyújtani.

Hasznos megoldás lehet egy kis érintőképernyős kijelzőt a bejára mellett , arra problémára, hogy hogyan ne felejtsük el a dolgokat, amikor távozunk a lakásból. Az érintőképernyőn olyan felület alakítható ki, mint például egy mobiltelefon menürendszere, amiben lépkedve a ház egyes funkciói ellenőrizhetőek és beállíthatóak.

Egy menüpontot érdemes arra szentelni, hogy kizárólag azokat a funkciókat soroljuk fel, amelyeket reggelente mindenképpen ellenőrizni kell. Ez azt jelenti, hogy nem kell az egész lakást körbe járni, hanem csak egy pillantást kell vetni a képernyőre, és máris látható, hogy mi az, amit ki kell kapcsolni. Elektromos ablakok esetén, még azok becsukásai is elvégezhető a bejárat mellől. alakítható ki, mint például egy mobiltelefon menürendszere, amiben lépkedve a ház egyes funkciói ellenőrizhetőek és beállíthatóak.

A mai rohanó világban előnyös megoldás lehet, ha a magára hagyott épületre a távolból rá tudunk nézni, például az Interneten keresztül.

Mit is jelent ez a lehetőség?

Első lépésben csak állapotokat kérünk le az épületről, világítási körökről, fűtésről, redőnyökről, riasztó rendszerről. Amennyiben a státuszjelzők valamilyen rendellenességre utalnak, esetleg egy újabb PIN kód megadásával olyan jogosultsággal lépünk be a rendszerbe, hogy beavatkozásra ill. a kamerák képének lekérésére is legyen lehetőség.

Azok számára, akik a mindennapi életben is gyakran használják a tenyér számítógépet (PDA, Palmtop), hasznos és felemelő érzés lehet, hogy a megszokott környezetből vezérelhetik az épületet, ill. arról információkat is gyűjthetnek be.

További lehetőség még, hogy mobiltelefonra kapjunk SMS üzeneteket, pl. riasztáskor ill. kapcsolási parancsokat adjunk ki ugyancsak SMS-en keresztül

A gyakorlatban előforduló megoldandó feladat, hogy egy többszintes családi ház úgy, kerüljön átalakításrahogy jelenleg egy család használja, de a későbbiekben alkalmasnak kell lennie arra, hogy két különálló lakrészre bontható legyen.

Ez azt a feladatot rója az automatizálási rendszerre, hogy a később lezárandó ajtók mellől a világítások és redőnyök csak a saját lakrészre vonatkozóan működjenek. Idősebb családtagok esetében a redőnyök, a szellőztetés és a világítás vezérlése mindenképpen távirányítóról kell, hogy működjön, ezzel is növelhető az idősebb személy önállósága, szabadsága

Szabó Sándor
ügyvezető

SZAHO BT

Mobil: 0620/992-01-39