Épület-automatika konyha

Épület-automatizálási megoldások

„Automatizált otthonok a hétköznapok szolgálatában”

KONYHA, KÖZLEKEDŐ, ÉTKEZŐ

A jelenlegi belsőépítészeti trend szerint a konyha már nem külön szeparált helyisége az épületnek, hanem jellemzően egy légteret képez az étkezővel, nappalival és még a közlekedővel isEnnek a komplex helyiségnek sokféle funkciót be kell töltenie, ami napszakonként, évszakonként vagy hétköznap és hétvégén más-más tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen. Nézzük meg, hogy milyen megoldásokat kínál egy intelligens otthon ebben a központi térben, ami egyszerűbbé, praktikusabbá teszi a mindennapokat.

Egy nemrégiben átadott villában a következő áramkörszámok jellemzik az említett komplex helységet.

  • 8 fényerő szabályzós áramkör

  • 5 kapcsolt áramkör

  • 2 termosztát a fűtéshez

  • 9 redőnyáramkör

A helyiség 6 bejárattal rendelkezik, melyek közül 4 az udvarra nyílik, továbbá egy központi helyről minden áramkör ellenőrzése szükséges.

Hagyományos rendszerben gondolkodva az áramkörök vezérlését csak úgy lehetne megoldani, hogy mindent előre be kellene vezetékezni, ami utólagos módosítást már nem tesz lehetővé, valamint minden bejáratnál közel 10-15 szerelvény kerülne fel a falra, ami tulajdonképpen már kezelhetetlen lenne, esztétikailag pedig semmi estre sem elfogadható. A központi vezérlés 22 db szerelvényből álló sormintájáról nem is beszélve.

Megoldás, amit a KONNEX intelligens otthon nyújt:

Az ötből négy bejárathoz nyolcgombos, integrált, feliratozható kezelőfelületek kerültek, melyek nyolc kapcsolási parancs kiadására és a fűtés digitális, LCD kijelzőn történő beállítására alkalmasak.

Egy bejárathoz termosztát nélküli változat, egy másikhoz pedig egy egyszerűbb, kétcsatornás kapcsolófelület került a többivel megegyező, egységes designban.

A központi helyre, szemmagasságba egy süllyesztett LCD kijelző került, ahonnan nemcsak a konyha, a nappali, az étkező, a közlekedő, hanem a teljes épület ellenőrzés alatt tartható. A központi vezérlő pár lépésnyire helyezkedik el a lakás főbejáratától.

központi kijelzőn ellenőrizhetőek:

  • A világítási áramkörök.

  • Elszívó ventilátorok.

  • Redőnyök.

  • Összes helyiség hőmérséklete

Továbbá időzítési parancsok állíthatóak be a felhasználó által, tetszőlegesen kiválasztott funkcióra A bejáratoknál elhelyezett kezelőfelületek 8 nyomógombja bőségesen elegendő a helyiség vezérlésére, mert a világítási áramkörök világítási képekbe rendelhetőek. A kezelőfelületeken egyedileg is beállítható az egyes körök fényereje és a redőnyök pozíciója, de korábban kialakításra és tárolásra került világítási hangulatok is lehívhatóak.

VILÁGÍTÁSI KÉP: klasszikus értelemben véve a világítási áramkörök, fényerejének elmentésére és előhívására szolgál, de a KONNEX rendszer esetében a redőnyök, a hőmérséklet és az audió-vizuális technika személyre vagy alkalomra szabott beállításainak tárolására és előhívására is alkalmas.

Egy tipikusan hasznos világítási kép az útvonal világítás. Jelen projekt esetében a közlekedési útvonalakat LED-es és hagyományos világítótestek vegyesen világítják meg. A közlekedőfolyosókat jellemzően rövid ideig használjuk, így azok felkapcsolása mozgásérzékelőre, lekapcsolása időkésleltetésre bízható. Az  útvonal világítás az áramkörök három szintet átfogó együttes működtetését jelentette.

Ha az útvonal világításban fényerőt szabályozható fényforrások kerülnek alkalmazásra a lámpatestek fényerőssége napszaktól függően automatikusan változtatható, ami konkrétan azt jelenti hogy pl. éjfél után az útvonal a teljes fényerő 30% -ával van megvilágítva, így nem zavarja azokat akik félálomban kimennek a mosdóba. Természetesen ebbe a fényerő csökkentésbe a fürdő/WC világítása is bevonható.

Világítási képek alkalmazása kombinálható rádiós távirányítás lehetőséggel is. A rádiós távirányító önmagában lehetővé teszi 24 áramkör egyedi vezérlését és további (a fali kezelőfelületekről lehívhatóakon kívül) 5 világítási kép lehívását.

Egy közlekedőben elkerülendő a túl sok kezelőfelület a falon (villanykapcsoló, kaputelefon, riasztó, stb.). Egyes kaputelefon típusok (pl.: Ritto) lehetőséget biztosítanak az automatizálási rendszerrel történő kommunikációra, így magáról a kaputelefon beltéri egységéről aktiválhatóak például a távozáskor szükséges funkciók: mindent ki, kinti világítás, jelenlétszimuláció, stb.

Egy családi házban kevés helyen fordul elő, hogy fénycsövet alkalmaznak fényforrásként, de a közlekedő és a konyha éppen ezek közé tartozhat, és amennyiben szükséges a fénycsövek fényerő szabályozása is minden további nélkül megoldható.

Hőmérséklet szempontjából korszerű megoldás a helyiségek egyedi fűtésvezérlése. A konyha ebből a szempontból is külön kezelendő, hiszen a sok berendezés eleve hőt termel, így jó, ha a hőmérséklet külön beállítható, egyéb helyiségekhez képest alacsonyabb hőmérsékletre. A nyári időszakban a termosztátok hűtési üzemben működnek.

Ha az épület hűtésére / fűtésére a Fan-coil fűtő- vagy hűtőtesteket alkalmazzák, a KONNEX egyedülálló módon kínál vezérlőelemeket a fokozatok kapcsolására.

Fan-Coil rendszerek alkalmazása komfortos hőmérsékletszabályzást tesz lehetővé, mivel erősen kihűlt lakást is a közvetlen légfűtéssel nagyon rövid idő alatt kellemes hőmérsékletűre melegít.

rendszer a mért és a beállított hőmérséklet különbségéből automatikusan dönti el, hogy milyen erősségű levegőbefújásra van szükség, így lényegesen hamarabb érhető el a komforthőmérséklet, mint radiátoros vagy falfűtés esetén, de a ventilátorok hangja mégsem haladja meg a zavaró mértéket.

konyha, étkező, nappali együttesében jellemzően vegyesen helyeznek el hideg- és meleg burkolatot, vagyis a konyhában valamilyen járólap, míg a nappaliban például hagyományos vagy laminált parketta került lefektetésre. A hideg burkolat kellemetlen hőérzetét és a felfázás lehetőségének elkerülését padlófűtés és radiátoros fűtés vegyes alkalmazásával lehet elkerülni. A két eltérő hőtehetetlenségű fűtési rendszer egy légtérben történő alkalmazása viszont azt a problémát veti fel, hogy két termosztát felhelyezése szükséges. Ami sok esetben azt eredményezi, hogy a padlófűtés szabályozásra csak egy termoszstatikus szelepet helyeznek el a WC vagy a fürdőszoba falán, ami kifejezetten nem a szép megoldások közé tartozik. A külön termosztát azt is eredményezi, hogy a padlófűtés a napi / heti idő programba sem vonható be.

KONNEX rendszer termosztátjaiban azonban beállítható egy alap és egy kiegészítő fűtési rendszer is, így egy termosztát elhelyezésével mind a két kör megfelelően vezérelhető.

Jelenleg elterjedten használják a jó hőszigetelt ajtókat és ablakokat, ami a fűtési energia megtakarítása szempontjából előnyös. A korábban használt ablakoknál viszont a szárnyak közötti réseknek volt egy igen fontos szerepük, ugyanis itt valósult meg az épület teljes légcseréje, spontán szellőzése. A hőszigetelt ablakok nyugatról történő átvételét sajnos nem kísérte a szellőztetőrendszerek alkalmazása is, pedig azok nélkülözhetetlenek lennének. Ugyanis egy légmentesen lezárt házban még egy egyszerű szagelszívó sem képes a megfelelő eredményt elérni, amennyiben nincs megoldva a levegő beáramlás útja. Tehát a jelenlegi épületekben mesterséges szellőztetésre van szükség. Milyen segítséget tud nyújtani az automatizálás ebben az esetben? Tegyük fel, hogy rendelkezésre állnak az elektromos befúvóventillátorok és a konyhai szagelszívó. Optimális esetben az lenne az elvárható a szellőztetéstől, hogy amikor a háziasszony bekapcsolja a szagelszívót, akkor a befújás automatikusan elinduljon. Hogyan oldható ez meg egy teljesen általános szagelszívóval?

KONNEX rendszer az egyetlen, a hazai piacon jelen lévő rendszerek közül, amelyik képes a dugaszoló aljzatokra csatlakoztatott berendezésekről eldönteni, hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban vannak-e.

A megoldás kézenfekvő:, amikor a rendszer érzékeli, hogy az elszívás megkezdődött, azonnal bekapcsolja a levegő befújását is, az elszívó berendezés fokozatának megfelelően. A megoldás jelentősége abban rejlik, hogy olyan háztartási készülékek felügyelete valósítható meg ily módon, melyek nem rendelkeznek kifejezetten épületfelügyeleti csatlakozóval, és a csatlakozáshoz nem kell – a korábbi gyakorlattól eltérően – a készülék burkolatát megbontani, ami a garanciális jogok azonnali elvesztésével járna.

Szabó Sándor
ügyvezető

SZAHO BT

Mobil: 06 20-992-01-39