Épület-automatika nappali

Épület-automatizálási megoldások

„Automatizált otthonok a hétköznapok szolgálatában”

NAPPALI

Önmagában véve többfunkciós helység:

A lakás, központi helyszíne nagy terekkel, ülőgarnitúrával és dohányzóasztallal, teraszkijárattal, nagy üvegfelületekkel, átjáróval a többi lakrészbe.

Hogyan üzemeltethető gazdaságosan egy ilyen összetett helyiség a nap és az év minden szakában?

Itt található a házban a „szórakoztató negyed”. Ha maguk a készülékek nem is itt vannak, azok vezérlése innen történik.

Jellemző kép a nappaliban a dohányzóasztalon heverő távirányítók sora. Egy a DVD-hez, egy a tv-hez, egy CD-hez egy a redőnyökhöz, egy a klímához és egy világításhoz.

Nincs erre valamilyen komfortosabb megoldás?

Társas összejövetelek, party-k helyszíne, beszélgetés vagy nagy vacsora, tv-nézés vagy kártyázás. Sok-sok élethelyzet, amelyek mindegyike kényelmes, praktikus, esztétikus környezetet igényel más-más szemszögből.

A nagy üvegfelületek és ablakok külön említésre méltóak, mert mind télen mind nyáron kettős szerepük van az épület komfortját illetően. Télen jótékony hatásúak, mert sok napfényt engednek be, viszont szellőztetés esetén az elhasznált levegővel együtt a meleg is távozik a lakásból, ha nem figyelünk kellőképpen. Nyáron viszont a túlzott napsugárzásból fakadó felmelegedés okoz gondot, és többlet hűtési energiát fogyaszt, hacsak az árnyékolástechnika nem siet a klímaberendezések segítségére.

A KONNEX rendszer egyedülálló megoldása a problémára, hogy egy rendszerbe integrálja a fűtést a riasztó rendszerrel, a klímákat az árnyékolástechnikával.

A klímaberendezések a fűtőtestekhez hasonlóan a helyiségben elhelyezett termosztátról vezérelhetőek. A helyiségben tehát csak egy termosztát van, ami télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést vezérli. Vezérlés nem egyszerűen ki-bekapcsolást jelent, hanem a BUSZ rendszeren keresztül minden olyan parancs kiadható a legtöbb klímaberendezésnek, amire annak saját távvezérlőjéről lehetőség van.

E tekintetben a KONNEX egyedül álló az automatizálási rendszerek körében, ugyanis olyan megoldást alkalmaz a klímák vezérlésére, ami megengedi olcsó egyszerűbb berendezések telepítését és nem szükséges drága, kifejezetten épületfelügyeleti csatlakozóval rendelkező készülékek megvásárlása.

Amikor a hideg téli időben az erősen fűtő radiátor vagy Fan-Coil készülék feletti ablakot sarkig kinyitjuk egy jó szellőztetés érdekében, nagy mennyiségű drága fűtési energia pazarolódik el néhány perc alatt. Hagyományos esetben ekkor egy termosztát a hőmérsékletcsökkenést érzékelve, és annál inkább kinyitja a szelep, hogy a hűlést gyorsan kompenzálja. Az eredmény az lesz, hogy meleget tartani a szobában nyitott ablaknál nem lehet, de 10-15 perc alatt rengeteg energia kerül felhasználásra feleslegesen.

riasztórendszer és a termosztát együttműködése esetén viszont az ablaknyitás érzékelés egy figyelmeztető jelzést küld a termosztátnak, hogy felesleges fűtenie, mert az ablak nyitva van. Az ablakbecsukás után viszont a rendszer a szelepek teljes kinyitásával, majd fokozatos lezárásával az optimális hőmérsékletet gyorsan helyreállítja.

Nyáron a nagy üvegfelületeknek ugyancsak nagy előnyük, hogy a nappaliban megfelelő fényviszonyokat és kitűnő panorámát biztosítanak, viszont a helyiség nagyon gyorsan túlmelegszik.

A termosztát hűtési üzemben először a zsaluziák lamelláinak állításával tartja meg a kellő hőmérsékletet például úgy hogy, a napsugarakat a szoba mennyezetér irányítja, így a megvilágítási szint megfelelő marad.

Egy nagyobb nappaliban a világítási áramkörök száma 10-es nagyságrendbe esik, ahol egy áramkör beépített teljesítménye könnyen elérheti a 500 W-os kategóriát. Mivel a nappalik sokszor a közlekedőfunkciót is betöltik, ezért előfordulhat, hogy nappal a nyári meleg kizárása érdekében a lamellák vagy a redőny teljesen lezárt állapotban vannak, viszont áthaladáskor, vagy ha valami miatt csak rövid ideig tartózkodunk a helységben akkor érdemes lenne világítás helyett csak a lamellákat megmozdítani egy kicsit, anélkül hogy a zsaluzia teljesen végállásba menne. Jelen szituációban olyan világítási kép jelent megoldást, amiben csak az árnyékolók vesznek részt és kizárólag a lamellák állnak be egy előre meghatározott pozícióba. Ezzel a megoldással úgy használhatjuk a redőnyöket mintha egy gombnyomásra világítást kapcsoltunk volna fel.

KONNEX rendszerrel még az is megoldható, hogy amennyiben a külső fénymennyiség már nem lenne elegendő, a rendszer automatikusan átáll mesterséges megvilágításra, vagyis ugyanannak a gombnak a megnyomására most egy világítási áramkör reagál. Az áthaladáskor a világítás felkapcsolása mozgás vagy jelenlét érzékelőről is megoldható, így egy kényelmes és energiatakarékos, valóban intelligens megoldást kapunk.

A nappali természetesen az a helyiség a lakásban, ahol a világítási képek alkalmazásának előnye a legmarkánsabban megjelenik. 10-15 áramkör egyenkénti szabályozásával, rövid idő alatt harmonikus fényviszonyokat elérni nem is olyan egyszerű, viszont nagyon kényelmes megoldás az, amikor az előre beállított hangulatokat egy gombnyomásra előhívunk. Tehát pillanatok alatt áthangolható a helység; például a vacsorázási hangulatból a beszélgetéshez megfelelő fényviszonyokra.

A világítási képekbe nem feltétlenül csak a világítási áramköröket kell beleérteni, hanem a redőnyöket és az audis– és videó technikai rendszereket is.

KONNEX rendszer esetében azonban a fűtés beállítása is belevonható egy élethelyzetnek megfelelő hangulatba. Például egy DVD film elindítható úgy, hogy egy gombnyomásra lehalkul világítás, leereszkedik a vetítővászon, a redőnyök lehúzódnak és ugyanarról a távirányítóról, nézni kívánt film kiválasztható és elindítható.

KONNEX rendszer esetében arra is lehetőség van, hogy a „Filmnézés” hangulatban a hőmérsékletre vonatkozó beállítás is legyen. Például az, hogy a filmnézés ideje alatt 2Cº-al melegebb legyen, mint normál üzemben, hiszen folyamatos ülés esetén lecsökken a testhőmérséklet és a korábban kellemes idő hidegnek bizonyul.

Amennyiben a party a ház medenceterében folytatódna egy kellemes fürdőzéssel, akkor minden olyan beállítás megtehető a nappaliból is, ami miatt normál esetben a medence gépházába kellene lemenni.

KONNEX rendszer lehetővé teszi hogy a medence vízhőfoka, a medencetér páratartalmahőmérséklete pontosan beállítható legyen, vagy akár az aktuális vegyszerszint is ellenőrizhető a nappaliban elhelyezett érintő képernyőről.

Kerti party esetében érdemes arra gondolni, hogy a kert valószínűleg egy rövid időre egy teret fog alkotni a terasszal és a nappalival, így érdemes bevonni a világítási képekbe a különböző kerti áramköröket, szökőkút világítást, növényvilágításokat, lampionokat, kinti medencevilágítást.Egy kerti party a szokásos életritmushoz képest rendhagyó esemény, ezért érdemes az egyébként automatikus funkciókat erre az időszakra letiltani. Gondolok itt arra, hogy a normál működés estén 21.oo-kor leereszkedő redőnyök most maradjanak kézi működtetésben, vagy adott esetben az is letiltható és csak a házigazda számára válik működtethetővé.

Az árnyékolástechnikai eszközök természetesen csoportokba rendelhetőek és együttes mozgatásuk megoldható a teljes épületre is. A redőnyök mozgatása az autók elektromos ablakainál megszokott módon történik, vagyis a rövid gombnyomásra a redőny léptethető ill. zsaluznia esetében a lamellák dőlésszöge állítható. Hosszú gombnyomásra pedig az árnyékolók végállásba mennek.

Szabó Sándor
ügyvezető

SZAHO BT

Mobil:06-20/992-01-39