Épület-automatizálásról

Épület-automatizálási megoldások

„Automatizált otthonok a hétköznapok szolgálatában”

Az épületautomatizálásról általában.

Széles körben használható, magas minőségű rendszerek alkalmazására szeretnénk a figyelmet felhívni,

Leírásunk gyakorlatilag teljes egészében az automatizálási rendszerek hétköznapi életben történőalkalmazásának praktikusságárakomfort növelő hatására, kézzelfogható hasznára mutat rá

Jelenleg, hazánkban a családi házak területén, egy automatizálási rendszer telepítése mindenképpen luxus beruházásnak tekinthető, ami remélhetőleg az életszínvonal növekedésével, és lehetőségek szélesebb körben történő megismertetésével egyre inkább általános igénnyé válik

Az épületautomatizálás, az un. „intelligens otthonok” lényege, hogy a lakók életét egyszerűbbé,kényelmesebbé, könnyebbé tegye.

Az automatizálási rendszer azoknak a feladatoknak a megoldásában segítség, amelyek rendszeresen ismétlődnek és a házigazdának bizonyos szituációkban mindig „automatikusan”, ugyanazt a tevékenység sort kell végre hajtania, ezek a feladatok az automatika rendszere bízhatóak.

Példák:

  •  lakó elhagyja a háztartási helyiséget -> le kell kapcsolni a villanyt.

  • Hazaérkezéskor a megfelelő útvonalak megvilágítása.

  • Távozás után a Stand-by (csökkentett) hőmérséklet beállítása.

  • Télen szellőztetés esetén vissza kell venni az adott helyiségben a fűtést.

  • A kert öntözése úgy működjön, hogy 4 óránként 10 percre adott, sorrendben induljanak el a szórófejek.

Az automatizálás alkalmazásával elkerülhetőek, az emberi tényezőkből fakadó károk, kellemetlenségek.

Kényelmesebbé és egyszerűbbé tehetők a hétköznapi feladatok.

Példák:

Időseknél a bekapcsolva maradt főzőlap, vasaló esetén figyelmeztetés adható, ha például a jelenlét érzékelő nem jelez senkit a konyhában.

Nyitva felejtett vízcsap vagy nyílászárók esetén ugyancsak riasztás adható, például a lakásajtó bezárásakor.

rendszer alkalmas arra, hogy összetett szempontok szerint mérlegelje szükséges-e beavatkozás vagy sem.

Példa:

Hogyan kell felépíteni egy intelligens rendszert, ha azt várjuk tőle, hogy egy olyan családi házban, ahol dohányoznak, hogy különbséget tudjon tenni a „normál” körülmények közötti és a tűzveszélyes ágyban történő dohányzás között.

Működés: egyszerű füst érzékelő elhelyezése nem elegendő, hiszen napközben is lehet hogy dohányoznak. Tehát meg kell valahogy állapítani, hogy éjszaka van-e ? Ezt az idő figyelésével tudjuk megtenni. De mi van akkor, ha nincsenek a szobában, de tűz keletkezik. A tűzjelzőnek ekkor jeleznie kell. A rendszernek tehát tudnia kell különbséget tenni, hogy a szobában tartózkodnak-e vagy sem. Ez egy jelenlét érzékelővel megoldható. De ebben az esetben is még előfordulhat, hogy nem alszanak, mert például ég a villany. Azt is figyelni kell, hogy lámpa bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e. Természetesen nappal is lehet aludni, pl leengedett redőnyök mellett. A rendszer viszont a redőnyök helyzetének figyelésére is alkalmas. Továbbá a jelenlét érzékelő ciklikus jeladásra is beállítható, tehát ha a rendszer úgy érzékeli, hogy a szobában vannak, de 5 perce semmilyen mozgás nem történt és a rendszer füstöt érzékel akkor a rendelkezésre álló információk alapján úgy ítélhető meg, hogy a veszélyhelyzet van, ami beavatkozást igényel.

KONNEX rendszer a füstérzékelőtől kezdve a rendszerórán és a jelenlét érzékelőn át a világításvezérlésig és a redőnyökig mindent magába foglal így az összes információ a rendelkezésére áll, ami a helyes döntés meghozatalához szükséges.

Szellőztetésnél a fűtést le kell kapcsolni, ablak zárása után vissza kell kapcsolni. Gyerekek vagy a takarítónő esetleg erre nem gondolnak.

Jellemzően bizonyos információk elérése és azok alapján való döntéshozatal nem minden esetben kivitelezhető.

Viharos időben nehéz eldönteni, hogy a kinti szélsebesség elérte e már azt a bizonyos küszöbértéket,amelynél az árnyékolóban kár keletkezik.

A lakó stresszhelyzetben nem képes a megfelelő döntés meghozatalára, például az alábbi szituációkban:

Reggeli indulás: a szükséges teendők az érintőképernyőn egy oldalon össze vannak foglalva, minden gyorsan ellenőrizhető, kikapcsolható vagy aktiválható.

Betörés estén a megadott telefonszámokra előre rögzített üzenet bemondása, elküldése. Pánikgomb megnyomása esetén a redőnyök felhúzódnak, a világítás felkapcsolódik, a házigazda SMS-ben üzenetet kap. Intézkedések megtehetőek.

Csőtörés, gázszivárgás, tűz esetén. Főcsap ill. megfelelő mágnes szelep elzárása.

Ezen feladatok körének meghatározása tudatos tervezést igényel amihez, szoros együttműködés szükséges a lakó a rendszertervező és a kivitelező között.

Azok a rendszerek, amelyek képesek a megfelelő mennyiségek mérésére és képesek a megfelelő beavatkozások elvégzésére, tekinthetőek a hétköznapokban alkalmazható, telepítésre javasolt rendszereknek.

Szabó Sándor
ügyvezető

SZAHO BT

Mobil:06 20-992-01-39